Contact ons via 0318-754856

ASB

5 tips tegen zwam en schimmels

Overal in de natuur zijn schimmelsporen aanwezig. Deze kunnen door een simpele windvlaag gemakkelijk in jouw woning terechtkomen. Dit gebeurt overal en is absoluut geen probleem. Maar is jouw woning slecht geventileerd en vochtig? Dan kunnen deze schimmelsporen zich ontwikkelen. En dat vormt wél een probleem.

Vocht in je woning

Vooral ruimtes met veel woonvocht zijn – als je niet oppast – een broedplaats voor schimmels. Een woning heeft altijd te maken met woonvocht, dat op verschillende manieren kan ontstaan. Zo heeft elke woning natte ruimtes waar dagelijks water gebruikt wordt, zoals een washok, de badkamer en de keuken. Maar ook mensen zelf produceren dagelijks vocht, simpelweg door te ademen en te zweten.

Zonder goede ventilatie blijft dit vocht in een ruimte hangen en hecht het zich aan koude ondergronden. De luchtvochtigheid stijgt. Stijgt deze tot boven de 60%? Dan worden schimmels érg blij.

Vocht kan ook via de buitenmuren naar binnen dringen, vooral als je huis niet goed geïsoleerd is. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Opstijgend vocht is vocht dat bijvoorbeeld vanuit een kelder omhoogstijgt en zich hecht aan droge plekken.

Er zijn dus verschillende manieren waarop jouw woning vochtig kan zijn. Als dit vocht geen kant op kan – omdat er bijvoorbeeld niet goed geventileerd worden – kan er schimmelvorming ontstaan.

Het effect van zwam en schimmels

In dit artikel spreken we van zwam en schimmels als een en hetzelfde. Een schimmel wordt ook wel een zwam genoemd en een zwam wordt ook wel een schimmel genoemd. Je wilt ze allebei niet in je huis hebben.

Slecht voor je gezondheid

Schimmels zijn niet alleen erg onfris, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je regelmatig schimmels inademt kan dat problemen met je luchtwegen opleveren. Je kunt last krijgen van benauwdheid, astma of vervelende irritaties en hoestbuien. Geen pretje dus!

Aantasting van je woning

Ook je woning gaat niet goed op schimmels. Zo groeit de huiszwam graag op hout en ander organisch materiaal. Schimmels breken de moleculen in hout (cellulose) af en laten deze scheuren. Je kunt je voorstellen dat hierdoor de bouwconstructie van je huis wordt ondermijnd en dit tot vervelende en gevaarlijke situaties kan leiden.

5 tips tegen zwam en schimmels

Kortom: schimmels wil je niet in je woning hebben. Maar hoe kun je deze voorkomen?

1. Onderhoud je woning goed

Allereerst is het belangrijk om je woning goed te onderhouden, zodat vocht geen mogelijkheid heeft om je woning binnen te dringen. Leeg daarom regelmatig de dakgoten, houd schilderwerk bij en zorg dat er geen lekkages zijn of kunnen ontstaan.

2. Zet de afzuiging aan

Ga je koken of douchen? Zet dan altijd de afzuiging aan en/of een raampje open. Zorg voor extra ventilatie! Dit geldt voor alle natte ruimtes. Vocht kan op deze manier zijn weg naar buiten vinden en blijft niet in je woning hangen.

3. Zorg altijd voor ventilatie

Mensen zelf produceren ook vocht, dus ook als je niet doucht, kookt of wast, hangt er vocht in je woning. Zorg daarom voor voortdurende ventilatie, bijvoorbeeld door een raam op een kiertje te laten. Te koud? Kies er dan voor om – als die aanwezig zijn – de ventilatieroosters open te zetten zodat de luchtvochtigheid vermindert.

4. Hang de natte was buiten

Zodra de was klaar is, is het makkelijk om deze even snel binnen op te hangen. Dit zorgt er echter ook voor dat de luchtvochtigheid stijgt. Laat je was daarom zoveel mogelijk buiten drogen (alleen al omdat dat zo lekker fris ruikt). Is dat niet mogelijk vanwege de weersomstandigheden of de beperkte buitenruimte? Zorg er dan voor dat de ramen flink openstaan als je was droogt.

5. Houd je woning schoon

Schimmels hechten zich goed aan kalk en vuil. Dit zie je vaak aan de voegen van tegels in de badkamer. Probeer je tegels en voegen (in je badkamer, maar ook in je keuken en washok) goed schoon te houden. Zo is de kans minder groot dat schimmels zich gaan hechten.

Hebben schimmels zich al een weg door jouw huis gebaand of ben je bang dat dit nog gaat gebeuren? Dan komen wij graag langs voor een grondige inspectie. We kunnen je helpen met preventieve maatregelen, maar ook een plan van aanpak maken (én deze uitvoeren) om de schimmels snel en efficiënt te behandelen.

Actuele berichten

Volg ons ook op:

5 tips tegen zwam en schimmels

2 februari 2024 Overal in de natuur zijn schimmelsporen aanwezig. Deze kunnen door een simpele windvlaag gemakkelijk in jouw woning terechtkomen. Dit …

Meer lezen

Dolmans en ASB gaan samen verder

1 maart 2021 Dolmans en ASB hebben besloten samen verder te gaan. Dit heeft geleid tot een samenvoeging van ASB en Dolmans …

Meer lezen

Hoe gezond is uw kruipruimte?

22 januari 2021 Meer weten over wat zwam kan veroorzaken en hoe wij dit voor u kunnen oplossen? Lees mee met het …

Meer lezen

Renovatie vloeren door aantasting huiszwam

8 januari 2021 Onlangs hebben we voor een project in Utrecht de begane grond vloeren gerenoveerd. Deze waren geheel door huiszwam aangetast …

Meer lezen

Reactie van een tevreden klant: ASB ‘geneest’ mijn zieke kruipruimte

31 januari 2020 Lapmiddelen zouden niet meer helpen. Zwammen hadden mijn houten vloer aangetast. De kruipruimte moest gesaneerd en de vloer vervangen. …

Meer lezen

Ook last van zwammen? Wij lossen het voor u op!

31 januari 2020 Zwam kan veel schade aanrichten in een woning. Wij zijn specialist in het saneren van zwam en het aanbrengen …

Meer lezen

Nieuwe dienstverlening bij ASB

2 april 2019 Vanuit onze kennis en ervaring anticiperen we continue op ontwikkelingen in de markt. ASB is in 2012 door Coen …

Meer lezen

Nieuwe medewerkers

2 april 2019 Weet jij van aanpakken? Heb je service hoog in het vaandel staan en denk je verder? Dan zijn wij …

Meer lezen